header ads

Type Here to Get Search Results !

Espri Nasıl Yapılır? Nasıl Komik Olunur? Mizah Nasıl Yapılır?

 Espri Nasıl Yapılır? Nasıl Komik Olunur? Mizah Nasıl Yapılır?

Espri Nasıl Yapılır? Nasıl Komik Olunur? Mizah Nasıl Yapılır?   Mizah yeteneği nasıl geliştirilir? Espri yeteneği nasıl geliştirilir? Nasıl esprili olunur? Şaka nasıl yapılır? Espri nasıl yapılır? Nasıl komik olunur? mizah nasıl yapılır?


Mizah yeteneği nasıl geliştirilir? Espri yeteneği nasıl geliştirilir? Nasıl esprili olunur? Şaka nasıl yapılır? Espri nasıl yapılır? Nasıl komik olunur? mizah nasıl yapılır? 


Bu makalemizde 27 püf noktasıyla espri nasıl yapılır ve nasıl komik olunur sorusunun cevabını öğreneceksiniz!


İşte espri yeteneğinizi geliştirmenin adımları:


  • Hızlı düşünmek için alıştırma yapın
  • Beklenmeyen ilişkilendirmeler yapın
  • Doğaçlama tiyatro dersleri alın
  • Sitcom izleyin
  • Bariz şeyler hakkında yorum yapın
  • İroni kullanın
  • Cinas yapın (Cinas Nedir?)



Bölüm 1. Hızlı düşünen biri olmak




Zekânın bir parçası zamanlamadır - söylenecek şeyleri çabucak bulmakla ilgilidir. Neyse ki, daha hızlı  düşünmek için alıştırma yapabilirsiniz.

Zeka genellikle beklenmedik bir şekilde beklenmedik şeyleri ilişkilendirmekle ilgilidir. Arkadaşınız ağırlık kaldırmaya başladıysa ve bir ya da iki kilo almış gibi görünüyorsa, esprili bir açıklama "Steroidlerin işe yaradığını görüyorum" olabilir. Esprili çünkü beklenmedik bir ilişki.

 Şimdi ise espri yeteneğiniz geliştirmek için ve hızlı düşünmek için bir alıştırma:




1. Etrafınızdaki nesneleri olabildiğince çabuk adlandırın



Odanızın etrafına bakın ve her şeyi ne kadar hızlı adlandırabileceğinizi görün. Lamba, bitki, pencere, sandalye vb. Bu alıştırma, doğru kelimeleri daha hızlı bulma alıştırması yapmanıza yardımcı olur. Karizmatik insanlar nesne başına ortalama bir saniyenin altında adlandırabiliyorlar![1] Şaşırtıcı derecede zor değil mi?





2. Beklenmedik Çağrışımlar Yapın



Nesneleri doğru sözcüklerle adlandırmak yerine çağrışımlar kurun. Bu, beyninizi beklenmedik bağlantılar kurması için eğitir. Bu komik olmakla ya da kelimeleri ezberlemekle ilgili değil. İlişki kurma yeteneğinizi hızlandırmakla ilgili.

  • Lamba - Projektör
  • Bitki - Orman
  • Sandalye - Park yeri
Vb.

İlişkilendirmede hızlı olmak, gerçek hayatta keskin, esprili açıklamalar yapmanıza yardımcı olur. Arkadaşınız dairesi için iki bitki satın aldıysa, beklenmedik bir çağrışım yapabilir ve “Kendimi bir ormanın içinde gibi hissediyorum” diye şaka yapabilirsiniz.




3. Egzersizi Her Gün Tekrarlayın



2-4 hafta boyunca nesneleri her gün adlandırmak ve ilişkilendirmek, hem ilişkilendirmede hem de konuşmada daha hızlı olmanıza yardımcı olacaktır.

Birçoğumuz bunu pas geçecektir eminim. Ancak Espri yeteneği nasıl geliştirilir? sorusunun cevabına sadece klişe bir cevap vererek kapatamazdım. Zaten başkalarının klişe lafları da size yardımcı olmayacaktır. 

Ancak biz size "nasıl komik olunur?" sorusunun cevabını bir ders niteliğinde veriyoruz. Tek bir yazıyla değişemezsiniz ancak, diğer tüm yazılarımızda olduğu gibi bunda da sık sık geri dönüp yazıları gerçek hayatınıza entegre etmeniz için sabırla öğrenmeniz gerekiyor.




4 Esprili Olmadığınız Bir Zamanı Düşünün ve Nasıl Espri Yapacağınızı Düşünün



Esprili olmadığınız ama olmak istediğiniz bir durumu tekrar düşünün. Artık düşünecek vaktiniz olduğuna göre, vereceğiniz mükemmel yanıt ne olurdu? İyi bir cevap bulduğunuzda, ne söylerdiniz? Bunu analiz ederek ne öğrenebilirsiniz?

Bu, esprili yanıtları ezberlemekle ilgili değil. Bu daha çok becerinizi geliştirmekle ilgilidir, böylece gelecekte daha hızlı olursunuz.

Gece uyumadan önce aklınıza o gün yaşadıklarınızı getirin ve "burada espri nasıl yapabilirdim?" diye düşünün.




5. Doğaçlama tiyatro dersleri alın



Doğaçlama tiyatro, anlık tepkileri doğaçlama ile ilgilidir. 

"Bir yıl boyunca doğaçlama dersi aldım ve daha hızlı düşünen biri olmama yardımcı oldu. Orada sadece hızlı düşünen dışadönük insanlarla tanışacağımı sanıyordum ama gerçek şu ki çoğu insan oraya gevşemeyi öğrenmek istedikleri için gidiyor."

Bunu, bir arkadaşım söylemişti. Eminim, denemeye değer. İçe dönüğüm nasıl yapabilirim diye düşünmeyin. Bir şans verin kendinize. Üniversitenizdeki tiyatro kulübüne veya bir tiyatro kursuna yazılın!

Ayrıca bu yazımıza da göz atın: İçe Dönükler İçin Kişisel Gelişim Rehberi



Bölüm 2. Espritüel olmak ve ne söyleyeceğinizi bilmek




1. TV dizileri ve Sitcom İzleyin



TV dizileri, özellikle sitcom'lar komik, hızlı açıklamalarla doludur. Özellikle yabancı sitcom'ları daha çok tavsiye ederim. Benim favorim Friends :) Biraz izleyin ve özellikle konuşmalardaki mizaha dikkat edin. Orada konuşulanları hatırlamaya çalışmayın. Bunun yerine, temel ilkeleri ve bunları nasıl uygulayabileceğinizi anlamaya çalışın.

Aşağıda bu ilkelerden bazıları verilmiştir.





2. Beklenmedik Çağrışımlar Yapın



Önceki bölümdeki alıştırma, beklenmedik çağrışımları daha hızlı yapmanıza yardımcı oldu. Bunlar farklı espri türlerinde kullanılabilir.

 Arkadaşıma "Yemek yer miyiz?" diye sorduğumda. "Hayır teşekkürler, bırakmaya çalışıyorum" diye yanıt verdi, bu beklenmedik bir çağrışımdı. Yemek isteyip istemediğini sormakla alkol veya sigara gibi bir şey isteyip istemediğini sormak arasında bir bağlantı buldu. 

Aslında basit gibi gözükse de, olay sadece hızlı düşünmek ve beklenmedik çağrışımlar yapmayla alakalı!

Mizah yeteneği nasıl geliştirilir sorusunun cevabını yavaş yavaş kavramaya başladınız.




3. Bariz Yanlış Anlamaları Kullanın



Akşam yemeğinde sen arkadaşına "tereyağını uzatabilir misin" diye sorduğunda ve arkadaşın çiçekli vazoyu sana verdiğinde, bu komik çünkü bu bariz bir yanlış anlama. Bir durumu çok net bir şekilde yanlış anlamanın bir yolu varsa, bu komik olabilir.
 
Bu çok saçma diyenleriniz de olabilir. Ancak işte nasıl komik olunur sorusunun cevaplarından birisi.





4: Bariz Olan Hakkında Yorum Yapmak



Bir durumda bariz olanı görmek ve onu yorumlamak komik olabilir. Kimsenin konuşmadığı bir asansörün içindesiniz ve fısıltıyla, “burası çok sessiz” demek olağandışıdır. çünkü bariz olanla ilgili bir yorumdur.

Belki kimse gülmeyecek belki de insanların yüzünde bir gülümseme oluşacak. Ama ne olursa olsun siz insanların gülüp gülmemesini umursamayıp espri yapmaya, komik olmaya çalışın! Enerjisi yüksek insanları herkes sever.




5. İroni Kullanın



Arkadaşım ve ben yoğun bir otoyolun yanına geldiğimizde gözlerini kapattı, derin bir nefes aldı ve “Huzuru hissedebiliyorum” dedi. Komikti çünkü durumu tam tersiyle ilişkilendirdi.




6. Farklı Anlamlara Sahip Benzer Sözcükleri Birleştirin (Cinas)



Kulağa benzer gelen ancak anlamları farklı olan kelimeler komiktir. Bir örnek, Ceyda Kasabalı'dan gelsin. Meşhur Shark köşesi esprisi.  Komik, evet, ama aşırı mizahi değil. İngilizce'de dad-jokes olarak anılıyor ve çabucak yaşlanabilirler. Bu tür esprileri ölçülü kullanın. Ölçülü kullanırsanız elbette güzel bir espri.



7. Ne Söyleyeceğinizi Düşünmek Yerine Sohbete Odaklanın



Esprili insanlar, “Söyleyebileceğim akıllıca bir şey var mı?” diye düşünmek yerine içgüdüleriyle hareket ederler. Gergin olduğumuzda, kafamızın içine girme eğilimindeyiz. Bunun yerine, dikkatinizi etrafınızda olup bitenlere odaklayın: grup, çevreniz, yaptığınız konuşma. O anda olup bitenleri zekanıza ilham kaynağı olarak kullanın.




8. Kısa ve Öz Olun



Espri, yalnızca birkaç kelime kullanıldığında en etkilidir. Bir arkadaşın partisinde oyun oynadığımızda, birbiriyle yarışan üç gruba ayrıldık. Benim grubum son sıradaydı. “En azından üçüncü olduk” dedim ve insanlar güldü. “Grubum üçüncü oldu, bu yüzden bence bu iyi” demek daha az etkili olurdu.

Fıkra anlatmak çok risklidir bu yüzden uygun ortamı kollayın eğer anlatacaksanız.




9. Rahat Bir Ses Tonuna Sahip Olun



Esprili olduğunuzda, özellikle şaka yapıp yapmadığınızın net olmadığı durumlarda, kolay anlaşılır bir ton kullanın. 

Başka biriyle dalga geçiyorsanız, ses tonunuzda ve yüz ifadenizde ciddiye alınmamanız gerektiğini göstermek daha da önemlidir. Yoksa karşınızdaki kişi yanlış anlayabilir.




10. Sizin İçin Önemli Olmayan Şeylerle Kendinizi Küçümseyin



Kendinize gülebilmek iyi bir özelliktir ve bunu yaparken başkalarının ayağına basma riskini de almazsınız.[3] Ancak, sadece sizin için önemli olmayan şeyler hakkında şaka yapın.

Örneğin, futbolda berbatsanız ancak eğlence için arkadaşlarınızın oyununa katılmayı kabul ediyorsanız, topa düzgün vuramamanız hakkında şaka yapabilirsiniz. 

Ancak, değersiz olmak veya kötü bir insan olmak gibi önemli şeyler hakkında şaka yapmaktan kaçının. Bunu yaparsanız, bu zayıf bir öz imaja işaret edebilir ve başkalarının kendilerini rahatsız hissetmelerine neden olabilir.




11. Başkalarını Güldürmek için Değil, Komik Olduğunu Düşündüğünüz için Söyleyin



“Acaba buna gülecekler mi?” diye düşünmeyin. Komik olduğunu düşündüğün şeyi söyle. Böylelikle, komik olduklarını düşündüğünüz ve grupla paylaşmak istediğiniz şeyleri söyleyin sadece.




12. Çevrenizdeki İnsanların Nasıl Espri Yaptığını Gözlemleyin



Komik ve espritüel birini tanıyorsanız, nasıl mizah ve espri yaptıklarına dikkat edin. Bu makalede anlattığım zekâ kalıplarını bulabilecek misiniz bir bakın. 

Ne zaman mizah yaptıklarına, hangi ses tonu kullandıklarına, ne hakkında espri yaptıklarına ve aynı şekilde ne hakkında şaka yapmadıklarına dikkat edin.




Bölüm 3. Espri Yapmanın Hatalarından Kaçınmak




1. Esprili Olmaya Çalışmanın Bazen Çok Fazla Olduğunu Bilin



Dolayısıyla, her zaman esprili olmaya çalışıyorsanız, bu sizi çok kasıntı biri gibi gösterebilir. Her zaman sahnede değilsin. Sadece ilham aldığınızda ve söyleyeceklerinizin komik olduğunu düşündüğünüzde espri yapın.

Bir örnek, ara sıra esprili ve çok çekici olarak görülen James Bond'dur. Ama örneğin, her zaman eğlenceli olan Deadpool var ve bu da onu can sıkıcı yapıyor. 

Yanlış anlamayın, ben Deadpool filmini çok severim ancak gerçek hayatta bu kadar fazlası göze batacaktır.



2. Hızlı Düşünen Biri Olmak Sizi Daha Çekici Yapar Ama Daha Sevilen Biri Yapmaz



İlginç bir araştırma, nesneleri daha hızlı adlandırabilen kişilerin daha karizmatik olarak görüldüğünü gösterdi.[1] Ancak, daha sevilen biri olarak görülmezler. Yanlış şekilde kullanmak ve insanların ayağına basmak kolaydır.

 İnsanlar yerine durumlar ve olaylar hakkında espri yapmanın daha güvenli (ve daha nazik) olduğunu unutmayın.




3. Konuşmaları Ezberleyerek Mizah Yapmaya Çalışmaktan Kaçının



Zeka, engellenemeyen belirli bir duruma hızlı, spontane bir tepkidir. Bu rehberde komik replikleri öğrenmek yerine espri ve mizah yeteneğinizi nasıl arttıracağınızdan ve nasıl komik olacağınızdan bahsediyorum.

 Replik ezberlemek kasıntı olacaktır. Sürekli Cem Yılmaz'ın komik esprilerini kullanan insanlar gibi. Kabak tadı verir ve spontane değildir. Sizin kendi esprinizi o an kendiniz oluşturmanız en iyisidir.

Bu rehberi hazırlarken "Komik espriler", "Kaliteli Mizahlar", "En komik Replikler", "En komik Şakalar" gibi bir başlık atıp, Cem Yılmaz'ın repliklerini koyabilirdim ancak bu sadece ezbere dayalı olurdu. Ben size espri nasıl yapacağınızı, yani espri yeteneğinizi nasıl geliştireceğinizi öğretiyorum.




4. Etrafınızdaki İnsanları Tanımıyorsanız, Espri Yapmayın



Espriyi, iyi tanıdığın ve seni tanıyanlar için sakla. Aksi takdirde, yanlışlıkla birini gücendirebilirsiniz ve arkadaşınız sizi bir yabancıdan daha çabuk affedecektir.

Unutmayın, bazı insanlar espriden hoşlanmaz. Neleri sevip sevmediklerini bilmek için onları tanımanız gerekir.[2]




5. Şakalarınızın Başkasını Gücendirmeden Yapıldığından Emin Olun



Birisi hakkında şaka yapmak, kahkahalarla ödüllendirilmek ve sonra o kişi hakkında daha fazla şaka yapmak kolaydır. Bu, alay ettiğiniz kişi için çok çabuk eskir ve yanlış olduğunu gösterir. Herkesin gülmesi, belirli şakalar yapmanız gerektiği anlamına gelmez.



6. Tanımadığınız İnsanların "Nasılsın?" Sorularına Espri Yapmaktan Kaçının



Yeni biri size “Nasılsın?” diye sorarsa ve yanıt olarak esprili olmaya çalışırsanız, kaba görünebilir. Birisi nasılsın diye sorduğunda, iletişim kurarak kendilerini ortaya koyuyorlar. Bununla bir şaka yaparsanız, sizinle tekrar konuşmaya çalışmayabilirler. 

En iyi cevap “İyiyim, sen nasılsın?” ve ardından "Bu hafta sonu eğlenceli bir şey yaptın mı?" gibi samimi ve ilgili bir soruyla devam et.




Bölüm 4. Alaylı Espri Yapmak



1. Diğer Kişinin Şaka Türünü Yansıtın



Aynı esprili şaka, bir kişiyle iyi çalışabilir ve başka bir kişiyle felaket olabilir. Bazı insanlar alaylı esprilerden hoşlanmazlar. Yapan birine rastlarsan anlarsın. Arkadaşça alay yoluyla sizinle iletişim kuracaklar. O kişiyle aynı şekilde, aynı düzeyde arkadaşça alay ederek iletişim kurarak tanışın.

Biri sizinle şakalaşıp, “Burada oturmaktan daha iyi bir işin yok mu?” derse. iyi bir yanıt "Sen gelene kadar harika vakit geçiriyordum" olabilir. Sorun değil çünkü benzer bir alay seviyesi. Uzman tavsiyesi: Küçümseyici şeyleri abartmaktan kaçının.

Bunu yalnızca oldukça iyi tanıdığınız insanlarla veya anlayışlı, neşeli ve kıvrak zekalı, nadiren gücenecek nadir kişilerle yapabilirsiniz. Yine de dikkat edin, insanlar gücenebilir ve bunu göstermeyebilir. Eğer gücenirlerse, UZUN SÜRE bilemezsiniz.



2. Biri Hakkında Bildiklerinizi Alın Ve İyi Huylu Bir Şekilde Onunla Dalga Geçin




Hakkında dalga geçebileceğiniz biri hakkında ne biliyorsunuz? Belki arkadaşın kötü flört hayatın hakkında şaka yapıyor. Çıkma ve ilişki söz konusu olduğunda arkadaşın hakkında ne var? Melis ile yaşadığı berbat bir ilişkisi vardı. Arkadaş canlısı, şakacı bir şekilde şöyle cevap verebilirsiniz: "Eh, en azından ben Sude ile çıkmadım."




3. Dostça Beden Dili Kullanın



Komik olduğunuzda rahat, açık beden dili kullanın. Çenenizi gevşetin, dudaklarınızı biraz açın ve kaşlarınızı gevşetin. Ellerini yanlarına koy ve gülümse. Dostça bir sese sahip olun ve uygun olduğunda gülün. Bu, sıcak olduğunuzu ve söylediklerinizi agresif olmaktan çok eğlenceli ve alaycı hale getireceğini gösterir.

Bu yazımıza göz atın: Sosyal Ortamlarda Nasıl Rahat Olunur?



4. Esprili Dönüşler



Birisi sana espri yapıyorsa yapıyorsa ve söyleyecek bir şey bulamıyorsan, odağı tekrar onlara çevirmeyi alışkanlık haline getirin. “Güzel gömlek, aynısı lisedeyken bende de vardı” derlerse, “Öyle mi? Liseye gittiğini düşünmemiştim” diyebilirsin. Ya da "Bu çok komik bir tesadüf çünkü ilkokulda giydiğin gömlek bendeydi."

Bu biraz pratik gerektirir çünkü o anda uygun bir yanıt düşünmeniz gerekir. Bunun yerine kapsamlı bir çözüm, bir aşağılamayı kasıtlı olarak bir iltifat olarak yanlış anlamaktır. Basit bir "Teşekkür ederim, çok naziksin" esprilidir ve herhangi bir aşağılama, hakarete uygulanabilir.




Tekrar bahsetmekte fayda var. Buradaki bilgileri özümsemek ve kendi hayatınıza entegre etmek istiyorsanız bu yazıyı tek bir defa okumak yeterli olmayacaktır. 


Büyük Kişisel Gelişim uzmanı olan Amerikalı Yazar ve on binlerce insana kişisel gelişim kursu vermiş Dale Carnegie diyor. 

Popüler "Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı" kitabında, bilgileri ve metodları nasıl hayatınıza entegre edeceğinizi açıklıyor. Ben de kısaca size söylüyorum:

1-İlk başta kitabı(yani bizim makalelerimiz) okuyun ve daha sonra daha dikkatli okuyun.

2- Satır başlarında durup bu metodları nasıl uygulayacağınızı düşünün.

3- Bu metodları hayatınızda uygulamaya çalışın. Öğrenmek bir eylemdir. Sadece okumayın, eyleme geçin!

4- Her ay kitabı tekrar elinize alın ve okuyun, unuttuğunuz birçok şey olduğunu fark edeceksiniz.


Dale Carnegie öğrenme metodunu çok güzel özetlemiş. Bir kez okuduğunuzda, birkaç gün sonra unutacaksınız ve hayatınıza bir şey katmış olmayacak. Sadece bu yazı için değil, diğer yazılarımız için de bu sözü dikkate almanızı şiddetle tavsiye ederiz. 

Sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz!





Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Buraya Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.

ads