header ads

Type Here to Get Search Results !

Nasıl Arkadaş Edinilir? ' Hiç Arkadaşım Yok ve Yalnızım '

 Nasıl Arkadaş Edinilir? ' Hiç Arkadaşım Yok ve Yalnızım '



[DEV REHBER] Hiç Arkadaşın Yok ve Yalnızsan Nedeni ve Çözümü  Hiç Arkadaşın yok mu? Kendini yalnız mı hissediyorsun? İnsanların seni sevmediğini mi düşünüyorsun? Nasıl arkadaş edinilir? Arkadaşların seni terk mi ediyor? Üniversitede  hiç arkadaşın bulamadın mı?  İşyerinde hiç arkadaş bulamadın mı?  Nasıl sohbet edeceğini bilmiyor ve ne diyeceğini bilmiyor musun? Sosyal fobi, agorafobi, anksiyete, utangaçlık, içine kapanıklık mı var? Hiç yakın arkadaşın yok diye şikayet mi ediyorsun? Arkadaşım yok çok yalnızım diyorsan bu rehber tam sana göre!


Hiç Arkadaşın yok mu? Kendini yalnız mı hissediyorsun? İnsanların seni sevmediğini mi düşünüyorsun? Nasıl arkadaş edinilir? Arkadaşların seni terk mi ediyor? Nasıl arkadaş edinebilirim? Üniversitede  hiç arkadaşın bulamadın mı?  İşyerinde hiç arkadaş bulamadın mı? 


Nasıl sohbet edeceğini bilmiyor ve ne diyeceğini bilmiyor musun? Sosyal fobi, agorafobi, anksiyete, utangaçlık, içine kapanıklık mı var? Arkadaş edinme yolları. Hiç yakın arkadaşın yok diye şikayet mi ediyorsun? Arkadaş nasıl edinilir? Arkadaşım yok çok yalnızım diyorsan bu rehber tam sana göre!

Hiç arkadaşınız yoksa bu rehber tam size göre. Arkadaşlarınızın olmaması, birçok insanın "lanetlenmiş" gibi hissetmesine neden olabilir - sanki insanlar siz tanışmadan önce sizin hakkınızda karar vermişler gibi. Benlik saygınızı ve özgüveninizi düşürebilir, bu da sosyalleşmek için motive olmanızı daha da zorlaştırır.



Bu kılavuzu okuduktan sonra, nasıl arkadaş edinilir sorusunun cevabını, neden arkadaşınız olmadığı konusunda daha net bir anlayışa ve arkadaş edinme becerilerinizi nasıl geliştireceğinize dair bir uygulanabilir bir rehbere sahip olacaksınız.

DEV Rehberimize başlamadan önce şunu belirtmeliyim çünkü bazılarımız sıkılabilir ne kadar uzun yazmışsın diyebilir fakat diğer tüm yazılarımızda olduğu gibi bizler bu konularda endişesi olan insanlara TAM HİZMET sunmak istiyoruz.

İnternette başka sitelerde veya videolarda bulacağınız, "arkadaşınız yoksa sosyalleşin" klişe laflarını kullanmayacağız. Bu uzun ama bir o kadar doyurucu yazımızı okuduğunuz zaman aklınızda soru işareti kalmayacak.

Rahat okuyabilmeniz için yazımızı 3 sayfaya böldük. Bu sebeple bu makaleyi tek seferde okuyarak kendinizi yormayın. İlk sayfayı okuduktan sonra biraz ara verebilirsiniz. İlk sayfayı bitirdiğinizde "Yazının Devamı" butonuna basarak bir sonraki sayfayı okuyabileceksiniz.

Hadi başlayalım o halde!


Neden yalnız hissettiğini anla



Arkadaşınızın olmaması birçok farklı anlama gelebilir. Durumunuzun gerçekçi bir görünümünü elde ederek, bunu iyileştirmede daha başarılı olursunuz.

İşte sizin için doğru veya yanlış olabilecek bazı yaygın ifadeler:


“İnsanlar benden hoşlanmıyor/benden nefret ediyor/bana ilgi göstermiyor”


Bazen, insanların aktif olarak bizden hoşlanmamasını sağlayacak şekilde davranırız. Belki de fazla kendimize odaklıyız, fazla negatifiz, uyumu bozuyoruz ya da fazla yapışkanız.

Ancak bazen insanlar bizden hoşlansalar bile bizi sevmiyormuş gibi hissedebilir. Örneğin, biri meşgulse ve buluşamıyorsa, takılmayı çok isteseler de gerçekten zamanları olmasa bile, bunun bizi sevmediği için olduğunu düşünebiliriz. Ya da birisi bir mesajda emoji veya random kullanmıyorsa, öyle olmasa bile bize kızdıklarını düşünebiliriz.

Ayrıca buna da bakabilirsiniz: Bir Kızın Senden Hoşlandığının 42 İşareti?

Bazen insanların bizi takdir ettiğini gösteren kanıtları bile görmezden gelebiliriz. Örneğin bir partiye davet ediliyoruz ama o kişinin bize acıdığı için davet ettiğini düşünüyoruz. Belki insanlar bize güzel şeyler söylüyorlar ama biz onların sadece kibar olduklarını düşünüyoruz.

İnsanların sizden gerçekten hoşlanıp hoşlanmadığını anlamak için hemen sonuçlara varmadan önce belirtilerine bakın. İlk olarak, insanların sizden hoşlandığına dair herhangi bir belirti aklınıza getirebilir misiniz? 

Örneğin, biri sizi partisine davet etmiş ve sizi orada görmeyi gerçekten dört gözle beklediklerini söylemiş olabilir. Ya da belki biri size “Beni her zaman neşelendiriyorsun” gibi bir iltifatta bulundu. Birkaç örnek düşünebiliyor musun, o halde belki de düşündüğünden daha tatlısın.


Öte yandan, insanların sizden hoşlanmadığını gösteren birkaç olay da aklınıza gelebilir. Örneğin, belki birkaç kişi size egoist biri olarak göründüğünüzü veya çok güvenilir bir arkadaş olmadığınızı söyledi.

Bazı hoş olmayan özellikleriniz olduğu veya hoş olmayan şekillerde davrandığınız gerçeğiyle yüzleşmek pek eğlenceli değil. Ancak gerçeği kabul etmekte fayda var çünkü sorunun ne olabileceğini bildiğinizde, üzerinde çalışabilirsiniz.


"Arkadaş edinemiyorum"


Arkadaş nasıl edinilir deyip ve aynı zamanda arkadaş edinemeyeceğinizi düşünüyorsanız, kendinize bu düşüncenin gerçeğe dayanıp dayanmadığını sorun. Arkadaş edindiğiniz durumlar oldu mu? Cevabınız “evet” ise, ifadenin doğru olmadığından emin olabilirsiniz.

Öte yandan, nadiren ya da hiç arkadaş edinmediğiniz sonucuna vardıysanız, enerjinizi arkadaş edinme becerilerinize odaklayabilirsiniz.


"Arkadaşlarım var ama hiç yakın arkadaşım yok"


Belki bir grupta düzenli olarak arkadaşlarınızla takılırsınız, ancak asla bire bir kimseyle takılmazsınız. Veya dışarı çıkıp eğlenebileceğiniz arkadaşlarınız var ama asla kişisel veya önemli bir şey hakkında konuşmuyorsunuz.

Arkadaş sahibi olup da yakın arkadaşa sahip olamamanın iki yaygın nedeni şunlardır:


  • Kendini karşındakine açmamak ve paylaşmamak. İki kişinin birbirini yakın arkadaş olarak görmeleri için birbirleri hakkında bir şeyler bilmeleri gerekir. Kendin hakkında açılmazsan, arkadaşın karşılığında kendini açma konusunda kendini rahat hissetmeyecektir. Aşırı hassas veya sizi utandırabilecek bir şey hakkında konuşmanıza gerek yok. Sadece olan şeyler hakkındaki düşüncelerinizi ve duygularınızı paylaşmak iyi bir başlangıçtır.
    Örneğin, telefonunuz çalar ve "Bilinmeyen bir numaraya cevap vermeden önce her zaman biraz gergin olurum. Ya sen?" sohbeti daha kişisel bir yöne taşıyacak ve diğer kişiyi duygularını açmaya teşvik edeceksiniz.

  • Konuşmanın samimi veya kişisel olmasına izin vermemek. Bazen bir konuşma çok kişiselleşirse kendimizi rahatsız hissedebiliriz. Konuyu değiştirebilir veya şaka yapabiliriz. Rahatsızlığınıza karşı savaşmanıza ve kişisel bir konuşma yapmaya cesaret etmenize yardımcı olabilir. Genellikle, daha derin, daha samimi konuşmalar, iki kişinin birbirini tanıma şeklidir.


Özetle, zamanla daha kişisel konuları açtığımızda yakın arkadaşlar edinme eğilimindeyiz.



"Arkadaşlarım var ama gerçek arkadaş gibi hissettirmiyorlar"


Ya teknik olarak arkadaşlarınız varsa ama onlara ihtiyaç duyduğunuzda güvenebileceğinizi hissetmiyorsanız?

Önemli olduğunda yanınızda olmayan arkadaşlarınız olmasının bazı yaygın nedenleri şunlardır:


  • Bir toksik arkadaşa dönüştü. Sorun buysa, sosyal becerilerinizi geliştirin ve insanlarla tanışma pratiği yapın. Bu sayede sosyalleşmek istediğinizde daha fazla seçeneğiniz olacaktır.

  • Sık sık arkadaşlarınıza güvenemeyeceğinizi düşünüyorsanız ve bu hayatınızda tekrar eden bir kalıp haline geldiyse, belki de onlardan çok fazla şey istiyorsunuz. Arkadaşlarınızın arada bir size yardım etmelerini bekleyebilirsiniz, ancak onların her zaman zihinsel desteğiniz olmasını bekleyemezsiniz.

  • Sürekli övünmek veya dedikodu yapmak gibi bazı kötü alışkanlıklarınız olup olmadığını kendinize sorun. Bu acı verici bir soru olsa da, sosyal yaşamınızı iyileştirmede yardımcı olabilir.



"Hiç Arkadaşım yok"


Gerçekten hiç arkadaşın yok mu, yoksa durum biraz daha karmaşık mı? Hiç arkadaşım yok ve çok yalnızım diye düşünmeyi bırakıp aşağıdakilerden bir veya daha fazlasından hangileri seni ilgilendiriyor bir bak:


  • Hep yalnızdın ve hiç arkadaşın olmadı. Hiç arkadaşın olmamasının altında yatan nedenler ve arkadaş edinmeyi zorlaştıran yaygın hatalar kısmına odaklanın.

  • Daha önce arkadaşların oldu ama şu anda arkadaşın yok. Bu size tanıdık geliyorsa, yaşam durumunuz değişmiş olabilir. Örneğin, belki yeni bir şehre taşındınız. Bu durumda, arkadaş edinmeyi zorlaştıran yaşam durumları ve nasıl yeni arkadaşlar edinileceğine dair kısma odaklanın.

  • Güvenebileceğin arkadaşların var ama yine de yalnız hissediyorsun ya da seni anlamadıklarını hissediyorsun. Durumunuz buysa, henüz benzer düşünen arkadaşlar bulamamış olabilirsiniz. Bu şekilde hissetmek aynı zamanda depresyon veya başka bir akıl sağlığı bozukluğu belirtisi olabilir. Sonraki bölümde bunun hakkında daha fazla konuşacağız.


Hiç arkadaşının olmamasının altında yatan nedenler


Arkadaş edinmenin yolları hakkında konuşmadan önce, hiç arkadaşının olmamasının yaygın nedenlerine bakarak başlayacağız:


İçe dönüklük


İnsanların %30-50'si içe dönüktür.[1] Bazı insanlar neredeyse her zaman yalnızlığı sosyalleşmeye tercih eder. Ancak yalnızlığı tercih edenler yine de yalnız hissedebilirler.

İçine kapanık biriyseniz, muhtemelen 
anlamsız sosyal etkileşimden hoşlanmıyorsunuzdur. Örneğin, birçok içe dönük, küçük ve kısa bir konuşmayı sıkıcı bulur. Dışa dönükler genellikle sosyal durumları enerji verici bulurken, içe dönükler genellikle sosyalleşmenin enerjilerini tükettiğini görürler. 

Dışa dönükler yüksek enerjili, yoğun sosyal ortamlardan hoşlanırken, içe dönükler bire bir sohbetleri tercih etme eğilimindedir.

Ayrıca inceleyiniz: İçe Dönükler İçin Kişisel Gelişim Rehberi

Arkadaş olmak için diğer içe dönük insanlarla tanışma olasılığınız olan yerler arkadaş bulmanıza yardımcı olabilir, örneğin:

  • Okuma ve yazma etkinlikleri

  • El sanatları etkinlikleri

  • Bazı gönüllülük işleri (Kızılay'da gönüllü çalışmak gibi)

  • Birçok atölye, sınıf ve kurslar


Bu yerler genellikle gürültülü veya enerjik değildir ve muhtemelen büyük, gürültülü bir grubun parçası olarak sosyalleşmeniz beklenmez.

Bazen endişe veya utangaçlığı içe dönüklük ile karıştırdığımızı not etmek önemlidir. İçine kapanık olduğumuz için sosyalleşmek istemediğimizi söyleyebiliriz, ancak gerçekte bunun nedeni sosyal anksiyete, fobi veya kaygıdan muzdarip olmamızdır.



Sosyal kaygı veya utangaçlık


Utangaçlık veya sosyal anksiyete bozukluğuna (sosyal fobi) sahip olmak sosyalleşmeyi zorlaştırabilir.

Ancak, arkadaş bulmanın tek yolu insanlarla tanışmaktır. Bunu yapmak için utangaçlığınızı veya sosyal kaygınızı yönetmenin yollarını bulmanız gerekir.

Nasıl arkadaş edinebilirim sorusunun cevabını biraz daha anladığınızı sanıyorum. Devam edelim.


Depresyon


Bazı durumlarda yalnızlık hissi depresyon belirtisidir.[2] Bu durumda, psikolog veya terapist gibi bir profesyonelle konuşmanız önemlidir.


Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) / Aspenger Sendromu


“Onlarla ilk tanıştığımda insanlara bir şey söylemekten korkuyorum. Otizmim benim en büyük sorunum. Yanlış şeyler yapmak istemiyorum.'

OSB'/Aspenger'e sahip olmak, sosyal ipuçlarını okumayı ve diğer insanların niyetlerini anlamayı zorlaştırabilir.

İyi haber şu ki, OSB'li birçok insan bu ipuçlarını öğrenebiliyor ve herkes kadar sosyalleşebiliyor. Asperger'ınız varsa ve hiç arkadaşınız yoksa, bu kılavuzun ilerleyen kısımlarında, nasıl arkadaş olunacağına dair ek pratik ipuçlarını ele alacağız.


Bipolar Bozukluk



Aşırı ruh hali değişimleri veya manik dönemlerinin ardından depresyon dönemleri bipolar bozukluğun bir işareti olabilir. Arkadaşlıklarınıza zarar verebilecek depresif dönemlerde geri çekilmek yaygındır. Ancak manik dönemler arkadaşlıklarınıza da zarar verebilir. Örneğin, belki uygunsuz veya karakter dışı şeyler yapar veya söylersiniz.[3]

Bipolar bozukluğu olan birisi şöyle söylüyor:

“Ben ilaçlı bir bipolarım. Onlarla bir “ilişkim” olsun ya da olmasın, herkesle konuşma eğilimindeyim.


Bipolar bozukluğu olan bazı insanlar için konuşmayı bırakmak imkansız olabilir. “Çok konuştuğumu biliyorum. Üzerinde çalışıyorum. Lütfen yaptığımda bana haber ver çünkü her zaman fark etmem. ” Sohbet ederken rahatlamak ve dinlemek de yardımcı olabilir.

Bipolar bozukluk terapi ve ilaçla tedavi edilebilir. Size uygun tedaviyi verebilecek bir psikiyatriste gitmeniz önemlidir. Burada bipolar bozukluk hakkında daha fazla bilgi edinin.


Diğer zihinsel sağlık bozuklukları veya fiziksel engeller


Arkadaş edinmeyi veya arkadaşlıkları devam ettirmeyi zorlaştırabilecek başka birçok zihinsel bozukluk veya fiziksel engel vardır. Buna panik atak, sosyal fobi, agorafobi, şizofreni, tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olduğunuz durumlar, körlük, sağırlık vb. dahildir.

Herhangi bir bozukluk türüyle sosyalleşmek cesaret kırıcı olabilir. İnsanlar yanlış varsayımlara sahip olabilir veya yargılarda bulunabilirler.


İşte yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Mümkünse, danışmanlık veya terapi arayın.
  • Durumunuz genel nüfus içinde yaygınlaşmışsa, benzer durumdaki başkalarıyla sosyalleşmek daha kolay hissedilebilir.
  • Fiziksel bir engeliniz varsa, hareketliliği kolaylaştırabilecek yerel belediye gruplarınıza veya hayır kurumlarına göz atın. Bu, sosyal alanlara erişmenize yardımcı olabilir.
  • Facebook'ta (grupları arayın),İnternette durumunuzdaki kişiler için alakalı grupları bulun.
  • Devam eden buluşmalar düzenleyen gruplara odaklanın. Düzenli olarak gördüğünüz insanlarla bağ kurmak daha kolaydır.


Yeterli sosyal deneyime sahip olmamak


Sosyal beceriler genellikle birlikte doğmanız gereken bir şey olarak düşünülür. Ancak bunlar tıpkı gitar çalmak gibi öğrenilebilen becerilerdir. Ne kadar çok uğraşırsanız koyarsanız, o kadar iyi olursunuz.

Çok fazla sosyal deneyiminiz yoksa, kendinizi insanlarla tanışabileceğiniz durumlara sokun, örneğin:

  • İlgi alanlarınızla ilgili buluşmalara gitmek
  • Gönüllülük

  • Ders veya kurs almak

  • Gelen davetlere ve fırsatlara evet demek

İyi hissetmediğimiz bir şeyi yapmak nadiren eğlencelidir. Ancak, becerilerinizin geliştiğini fark ettiğinizde daha keyifli hale gelir. İlk başta, istemediğiniz zamanlarda bile insanlarla tanışmak için kendinizi zorlamanız gerekecek.

“Ne alakası var?” gibi düşünceleriniz olabilir. Gidersem yine de arkadaş edinemeyeceğim.” Ancak, sosyalleşmek için harcadığınız her saatin, sosyal olarak yetenekli bir insan olmaya bir saat daha yaklaştığını kendinize hatırlatın.

Gitar çalarken, canlı pratiğinizin yanında teoriyi de çalışırsanız daha hızlı öğrenirsiniz. Aynı şey sosyalleşmek için de geçerlidir, bu yüzden sosyal beceriler üzerinde çalıştığınızdan emin olun.


Çok sessiz olmak ve gruplarda fark edilmemek


Bir grubun parçası olarak sosyalleşirken, araya girip bir şeyler söylemek yerine diğerlerini dinlemek genellikle daha kolaydır. 

Gruplar korkutucu olabilir. Ancak, hiçbir şey söylememektense bir şey söylemek daha iyidir. Pratik yaparak, grup durumlarında sessiz olmayı bırakmayı öğrenebilirsiniz.

İnsanların sizi tanıması ve arkadaş canlısı ve ilginç olduğunuzu görmesi gerekiyor. Söyleyeceklerinizin yeterince ilginç olup olmayacağını bilmeseniz bile katılın. 

Ne söylediğiniz gerçekten önemli değil, sohbete katılmak istediğinizi ve diğer insanlarla etkileşim kurmak istediğinizi gösterdiğiniz önemli.


Öfke sorunları


Öfke, sosyal ortamlarda kendinizi rahatsız veya güvensiz hissettiğinizde bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Öfkenin üzerimizde rahatlatıcı bir etkisi bile olabilir.

Ne yazık ki, bu şekilde tepki vermek itici olabilir çünkü insanlar onlara kızgın olduğunuzu veya mutsuz biri olduğunuzu düşünebilir.

Öfkeli olmak insanları korkutur ve sizi tanımaya çalışmasını veya arkadaşlık tekliflerinize açık olmasını engeller.

Sosyal durumlarda korku ve belirsizlik duygularını kendinize hissettirmeye çalışın ve onları öfkeli ya da savunmacı düşüncelerle uzaklaştırmaya çalışmayın. Bağırmak yerine, öfkeniz patladığında birkaç nefes almayı alışkanlık haline getirin. 

Öfkeyle hareket etmeden önce daima bekleyin. Bu, daha rasyonel yanıt vermenize ve sosyal hayatınıza zarar vermemenize yardımcı olabilir.

Bir terapist görmeyi düşünün. Öfkenizi kontrol etmek için kişiselleştirilmiş araçlar vermenize yardımcı olabilirler.

Arkadaş edinmeyi zorlaştıran yaşam koşulları


Yaşam koşullarınız da arkadaş edinmenizi zorlaştırabilir. Örneğin, belki kırsal bir bölgede yaşıyorsunuz ya da sık yer değiştiriyorsunuz. Ya da belki arkadaşlarınız uzaklaşıyor, ailelerine zaman ayırıyor veya daha önce arkadaşlıklarına harcadıkları zamanı alan başka yaşam tarzı değişiklikleri yapıyor.

İşte arkadaş edinmeyi zorlaştıran en yaygın senaryolardan bazıları:


Sosyal ilgi alanı olmayışı


Sosyal ilgi alanları, insanlarla tanışmak için kullanabileceğiniz ilgi alanları, hobiler ve tutkulardır.

İlgi alanlarınız aracılığıyla insanlarla tanışmak, arkadaş edinmenin etkili bir yoludur: Sevdiğiniz şeyi yaparken aynı fikirde olan insanlarla otomatik olarak tanışacaksınız.

Herkesin uğruna yaşadığı bir tutkusu veya hobisi yoktur. İyi haber şu ki, yapmaktan zevk aldığınız her türlü aktiviteyi yeni insanlarla tanışmak için kullanabilirsiniz.



Yakın zamanda sosyal çevrenizi kaybetmiş olmak


Taşınmak, işinizi değiştirmek veya işinizi kaybetmek ya da sevgiliden ayrılmak gibi büyük yaşam değişiklikleri sosyal çevrenizi kaybetmenize neden olabilir.

Sıfırdan bir sosyal çevre oluşturmanın en etkili yolu, aktif olarak sosyalleşmek için inisiyatif almaktır. Daha önce iş, kolej gibi daha az çabayla bir sosyal çevreye girdiyseniz, bu yeni bir his olabilir.

İşte inisiyatif almanın bazı örnekleri:

  • Ortak yaşam alanlarına girin

  • Davetlere evet deyin

  • Sevdiğiniz insanlarla iletişim halinde olmak için inisiyatif alın

  • Gruplara ve buluşmalara katılın

  • Gönüllü aktivitelere katılın
  • Birkaç arkadaşınızla buluşmak üzereyseniz, uygun olacağını düşündüğünüz başkalarını da davet edin.

  • Çalışıyorsanız, ders dışı etkinliklere katılın

  • Çalışıyorsanız ilgili sosyal gruplara katılın ve iş sonrası etkinliklere gidin.


Geçmişte arkadaş edindiğiniz zamanları kendinize hatırlatın. Bu, şu anda kendinizi yalnız hissetseniz bile mevcut durumunuzun muhtemelen düzeleceğini görmenize yardımcı olabilir.

Sıfırdan bir sosyal çevre oluşturmanın zaman aldığını bilin. Anında sonuç görmeseniz bile inisiyatif almaya devam edin.


Memleketten taşınmak


Yeni bir şehre taşınmak sizi eski sosyal çevrenizden alır ve sizi bilinmeyen bir ortama sokar. Bu nedenle, insanların taşındıktan sonra kendilerini yalnız hissetmeleri yaygındır. Bunu kendi yararınıza kullanabilirsiniz - genellikle arkadaş arayan başka insanlar da vardır. Ancak, yeni bir şehirde arkadaş edinmek istiyorsanız aktif olmanız gerekir.


Buraya kadar okuduysanız  Nasıl Arkadaş Edinilir? "Hiç Arkadaşım Yok ve Yalnızım" DEV REHBERimizin ilk sayfasını bitirdiniz! İkinci sayfaya geçebilirsiniz. 


YAZININ DEVAMI




Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Buraya Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.

ads