header ads

Type Here to Get Search Results !

İş Görüşmesinde Nasıl Başarılı Olunur?

 İş Görüşmesinde Nasıl Başarılı Olunur?

İş Görüşmesinde Nasıl Başarılı Olunur? İş görüşmesi için gerginsiniz, nasıl başaracağınızı düşünüyorsunuz, mülakattan geçmeyi istiyorsunuz. İşte bu makale tam da bunun için yazıldı. İş görüşmesinde nasıl başarılı olacağınızı sizlere madde madde açıklıyoruz.


İş görüşmesi için gerginsiniz, nasıl başaracağınızı düşünüyorsunuz, mülakattan geçmeyi istiyorsunuz. İşte bu makale tam da bunun için yazıldı. İş görüşmesinde nasıl başarılı olacağınızı sizlere madde madde açıklıyoruz.


Şu bir gerçek ki insanlar mülakatlarda genelde her zaman deneyimleri hakkında konuşuyor. Pek azı tutumları, davranışları ve sosyal becerileri hakkında konuşuyor.


Her gün binlerce insan iş görüşmesinde ne kadar deneyimli ve bilgi birikimine sahip olsa bile iş görüşmesindeki tutumu yüzünden başarılı olamıyor.


İş görüşmesinde doğru tutum sergileyerek başarılı olabilirsiniz. Nasıl mı? Kendinizi kısa bir süreliğine işveren olarak düşünün. Tutum ve davranışları kötü olan birisini ne kadar deneyime sahip olsa bile işe alır mıydınız? Aynı şeyi bir de tam tersi düşünün. Tutum ve davranışları gayet uygun fakat deneyimi az.

Siz olsanız hangisini işe alırdınız?

Eminim cevabı doğru verdiniz. Tutum ve davranışları uygun olan birisine işi öğretebilirsiniz fakat tutum ve davranışları uygun olmayan birisine ne kadar deneyimi olsa bile birçok sıkıntı yaratacaktır.

Elbette 0 deneyimli birini hemen almayacaklardır. Sonuçta Türkiye'de iş bulmanın çetrefilli olduğunu biliyoruz değil mi?

Ama yeterli iş deneyimine sahip birisi ile üst düzey deneyime sahip birisi arasında karar verirlerken davranış ve tutumu göze alacaklardır.


Bir de sosyal beceri konusu var elbette.

Birçok insan bunun önemini hâlâ kavrayamamış durumda. Ama şöyle bir düşünün oldukça stresli bir ortamda yıllarca ve günde minimum 8 saat boyunca aynı ortamda duracağın insanlarla geçirecek ve aynı zamanda yaptığınız işlerde başarılı olmanız istenecek. 

Bunları elde etmenin tek yolu deneyimden geçmiyor. Çalışanlar arasında çatışmalar ve uyumsuzluklar şirkete para ve zamana mal olur. İşverenleriniz de bunu elbette ki biliyor.


Bunları aklımızda tutarsak, sizlere 5 maddeyle iş görüşmesinde nasıl başarılı olunur tavsiyelerime geçiyorum:


1. İşverenler Gergin Olan Görüşmecilerle Sorun Yaşamıyor


İşverenler gergin olan görüşmecilerle sorun yaşamaz. Ancak gerginliğinizi sizin katı/soğuk/ilgisiz/yetersiz olarak yorumlayabilirler. Öncelikle iş görüşmesinde gergin hissetmenin normal olduğunu unutmayın.

Hatta bunu iş görüşmesinde dile getirirseniz bile sorun olmaz ve sizi rahatlatır, "Çok heyecanlıyım, bu yüzden biraz gergin hissediyorum."


2. Tutum Çok Önemli


Pek çok kişinin yapmadı bir şey. İş görüşmesinde iş için heyecanınızı dile getirmemek. İşi istediğinizi hissettirin. Şirket veya iş hakkında olumlu övgülerde bulunabilirsiniz.

Kimi insan iş görüşmesinde katı ve olsa da olur olmasa da olur havasında gidiyor. Elbette işi alamadığınızda üzülmemelisiniz ama bir işveren işi istemeyen birine işi vermeyi istemeyecektir. İşini severek yapan bir insan işinde başarılı olan insandır. İşverenler bunu bilir ve işi gerçekten isteyen birisini işe almayı istiyor.


3. Tutkulu Olduğunuzu Gösterin


Sadece hayatta değil, iş konusunda da tutkulu birisi işini doğru ve başarılı yapan birisidir. İşverenler işini tutkuyla yapacak insan istiyorlar. Bu yüzden tutkulu olduğunuzu belli nedenler sayarak işi neden severek yapacağınızı onlara söyleyin. Hiçbir şey söylemezseniz sizin tutkulu olduğunuzu bilemezler. Boş sözler söylemeyin, eminim bunu anlayacaklardır. Gerçekten mantıklı gerekçelerle işi neden seveceğinizi açıklayın. Örneğin:

"Burada çalışmayı çok istiyorum." demeyin.


"Burada çalışmayı çok istiyorum çünkü çocukluğumdan beri hep bu işi yapmayı çok istemişimdir ve şu an bu işi yapacak olmak beni çok heyecanlandırıyor. Bunun kolay olmayacağını biliyorum ama çabalamak için elimden geleni yapacağım. Son işimde [bir problem]imiz vardı ve [çözüm] yaparak çözmek için elimden geleni yapmıştım." diyebilirsiniz.

 

Burada dikkat etmeniz mesele çocukluğunuzdan beri sevdiğiniz bir işi yapmak değil; işinizi tutkuyla yapabileceğinizi işvereninize göstermektir.


4. Palavrayı Bırakın, Gerekçeli Şeyler Söyleyin


"İnsanlarla iletişimim çok iyidir" veya "Çok çalışkanım" gibi şeyler demeyin. İşvereniniz bunu herkesten duyuyor. Sizin bunları gerekçeleriyle söylemeniz gerekli. Onlara neden böyle olduğunuzu açıklamalısınız. Bir önceki işinizde yaşadığınız şeyleri örnek göstererek söylediğiniz şeyin gerekçesini sunabilirsiniz.


5.Sosyal İlişkiler


İşvereniniz ne kadar tutumunuza dikkat etse de insanlarla ilişkilerinize de önem veriyor. Hayatta insanlar arasında beğenilen birisi olmanın kuralları ile iş ortamında nasıl sevilen birisi olacağınız aynı durum. Bu yüzden insanlar arasında sevilen biri olmak için hayatta nasıl sevilen biri olabileceğinizi düşünün.


Bu önerileri dikkate alarak iş görüşmenizde başarılı olmaya bir adım yaklaşmış oldunuz. 

Umarız her şey istediğiniz gibi olur. 

İşe girmeyi başarırsanız nasıl işinizde terfi alabileceğiniz hakkındaki makalemize göz atabilirsiniz!

Bol şans!








Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Buraya Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.

ads