header ads

Type Here to Get Search Results !

Nasıl İşinizde Terfi Alabilirsiniz?



Nasıl İşinizde Terfi Alabilirsiniz?


Nasıl işinizde terfi alabilirsiniz Kariyerinizde ilerlemek istiyorsunuz, terfi almak ve aldığınız ücreti arttırmak istiyorsunuz. İşte bu makale tam size göre. İşvereninizden nasıl terfi alabileceğinizi aldığınız ücreti, maaşınızı arttırabileceğinizi size adım adım göstereceğiz.

İşvereninizden nasıl terfi alabileceğinizi aldığınız ücreti, maaşınızı arttırabileceğinizi, işinizde nasıl terfi alabilirsiniz, nasıl terfi alabilirim sorusunun yanıtını size adım adım göstereceğiz.  

Kariyerinizde ilerlemek istiyorsunuz, terfi almak ve aldığınız ücreti arttırmak istiyorsunuz.

Bu makalede işinizde nasıl terfi alabilirsiniz? Bunu ele alıyoruz.


En iyi iş yapanın sen olduğuna emindin. Ama sizin kadar yetkin olmayan biri istediğiniz pozisyonu aldı.
Bu yazıda, patronunuzun esrarengiz yollarını anlamanıza yardımcı olmak için davranış bilimindeki bulguları kullanmaya çalışacağım.
Oklahoma Üniversitesi'ndeki bilim adamları, kararlarımızın çoğunun duygulara dayandığını keşfetti.
Duygusal kararı verdikten sonra, bu kararı haklı çıkarmak için farklı mantıksal rasyonalizasyonlar buluyoruz. Bir örnek verelim:
 
– Bir his olan 'tatlı istiyorum', beynimiz tarafından şu satırlar boyunca bir şeye eşit olarak çevrilir: "Bugün çok çalışıyorum, kendime bir tatlı ısmarlamalıyım. Bunun yanı sıra, en son tatlı yemeyeli uzun zaman oldu." Gördünüz mü? Verdiğimiz kararın mantıksal gerekçeleri.

Aynı mantık, bir pozisyonu doldurması gerektiğinde patronunuzun zihninin işleyişi için de geçerlidir.
Birini terfi ettirme kararını vermesinin yaygın bir yolu:

 -"Ahmet'i gerçekten beğeniyorum.(His) Şey, aslında bu kaliteye ve bu kaliteye sahip, bu da onu pozisyona uygun hale getiriyor.(Mantıksal gerekçe) Emrah'ı hiç beğenmiyorum. O kaliteden çok yoksun.
Gidip Ahmet'i terfi ettireceğim."

Ve patronunuz gerçekten disiplinli iyi biriyse karar teorisini biliyordur bu yüzden teorik olarak duygularını bir kenara bırakabilir. Ancak Benjamin Franklin'den alıntı yapmak gerekirse: 'İradesine karşı ikna olmuş bir adam hala aynı fikirdedir.'
 
Kariyerinizi uçurmanın sihirli formülü, insanlara karşı beğeninizi nasıl artıracağınızı bilmektir.
Basit ama son derece güçlü. Mesleğinizde olduğu kadar bu konuda da iyi olduğunuzda, açılan kapılara hayran kalacaksınız. 

İş Terfi alabileceksiniz, maaşınızı yani aldığınız ücret artacak. Kariyerinizde ilerleyebileceksiniz. İnsanlar sizi diğerlerinden daha çok sevdiklerini hissettiklerinde, sizi ilk sıraya koymak için kolayca mantıklı gerekçeler bulurlar.

İşte size karşı beğenilerini güçlendirmenin üç etkili yolu:

1.Başkalarına iyilik yapın 


Arizona Üniversitesi'nde psikoloji ve pazarlama profesörü olan Robert Cialdini, iyiliklerle ilgili ilginç bir şey keşfetti. 
Biri size bir iyilik yaptığında, ona iyiliği geri vermeniz için içsel bir dürtü uyandırır.
Bu dürtü, bazılarımızın doğum günü hediyelerini bile istememesinin nedenidir - geri ödeme yükümlülüğü bunaltıcı olabiliyor çünkü. 

İşte bu yüzden, sık sık başkalarına iyilik yaptığınızdan emin olun. Cömert biri olarak görülmek istersin. 

Çok sayıda araştırma, çok verenlerin karşılığında çok şey aldıklarını göstermiştir; neredeyse her zaman verdiklerinden fazlasını alırlar.

Cialdini, bazen küçük iyilikler karşılığında büyük iyilikler alabileceğinizi söylüyor. Bunu deneyin ve görün. 
Bir dahaki sefere iş arkadaşlarınızla veya arkadaşlarınızla öğle yemeğini yerken masadakilere çikolatanızdan bir parça sunun; iş arkadaşınızın ağır kutuları taşımasına yardım edin; belki iş arkadaşınızın işini bitirmesine yardımcı olmak için iş saatinden sonra on dakika kalın.

2. Detaylar, detaylar...

İşinizde nasıl terfi alabilirsiniz sorusunun cevabına yönelik bir başka şey de detaylar.

Boston ve Harvard Üniversitesi'nden bilim adamları Linda Tickle-Degnen ve Robert Rosenthal 1990'da bilinçli olarak düşünmediğimiz küçük davranışların birinden hoşlanıp hoşlanmayacağımızı nasıl ciddi şekilde etkilediğini yazdılar. 

Davranışınızı başkalarıyla eşleşecek şekilde ayarlamaya “uyum oluşturmak” denir. 
Bugün birçok araştırmacı, birinden hoşlanma konusunda bunun en önemli faktörlerden biri olduğuna inanıyor çünkü anlaşılan o ki insanlar kendilerine mümkün olduğunca benzeyen arkadaşlar istiyorlar.

Arkadaşlarınızı neden sevdiğinizi düşündüğünüzde, benzerliklerinizi veya farklılıklarınızı düşünüyor musunuz? 

Benzerlikler birçok şekilde olabilir; Ne kadar hızla konuştuğumuz, beden dilimiz ve ne zaman gülümsemeyi seçtiğimizle ilgili olarak bile, uyum yaratmak için çok önemlidir. 
Başarılı satış görevlileri, satış eğitimlerinde ilişki kurmayı öğrenirler. Mantıklı değil mi?

Uyum oluşturmak için atabileceğiniz bazı basit adımlar şunlardır:

– Sizinle başkaları arasındaki farklılıklardan bahsetme alışkanlığına kapılmayın.

Biriyle aynı fikirde olmadığınızı onlara sık sık söyleyerek hiçbir şey kazanamazsınız - sadece şaka yapmaya çalışıyor olsanız bile.
Bunun yerine daha farklı görünmenizi sağlayacak ve yabancılaşmaya neden olacaktır. Bunları yapmak istemeyiz değil mi? İş terfi almak istiyoruz sonuçta...

– Başkalarının sosyal enerji düzeyine benzemeye çalışın.

Konuştuğunuz kişiye kıyasla çok sakinseniz, sıkıcı biri gibi görünürsünüz.
Tersine, eğer çok enerjikseniz, sinir bozucu olarak algılanacaksınız.
Başkalarının sosyal enerjisine dikkat etmeye başlayın ve daha sakin ya da enerjik bir şekilde aynı şekilde davranarak benzer olmaya çalışın.

– Başkalarının ilgi alanlarını öğrenin.

Sizinkine uyuyorsa, karşılıklı çıkarlarınız hakkında konuşmayı bir alışkanlık haline getirin.
Hatta diğer ilgi alanları hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz, böylece bunları akıllıca tartışabilirsiniz - bu onların gözünde size ekstra puan kazandırabilir.

3. Beğeni


Cialdini ayrıca bizden hoşlanan insanlardan hoşlandığımızı da tespit etti. Bu Cialdini sanırım bizim iş terfisi alıp aldığımız ücretin artmasını çok istiyor olmalı :)

Arkadaş çevrenizdeki ve tanıdıklarınızdan hoşlanıp hoşlanmadığınız kişileri düşünürseniz, onların sizin hakkınızda nasıl hissettiklerini düşünüyorsunuz?

Muhtemelen onlara karşı kendi duygularınızın bir yansımasıdır.
En olası senaryo, sizden hoşlanan insanlardan hoşlanıyor olmanızdır, bu nedenle başkalarını sevdiğinizi göstermeniz, onların sizi sevmesi için önemlidir. İşte yapmanız gereken bazı adımlar:

– Herkesin hoşuna giden bazı kişilik özellikleri ve/veya ilgi alanları vardır, bu yüzden iyi niteliklerine odaklanarak insanları sevmeye çalışın.

– Birinden hoşlandığınızı, yaptığı işi takdir ederek ve bu konuda içtenlikle iltifat ederek gösterin.

– İş yerindeki arkadaşlarınıza onları tanımaktan ve onlarla çalışmaktan keyif aldığınızı söylemekten çekinmeyin.

– Kişisel yaşamları hakkında sorular sorarak diğerlerini önemsediğinizi gösterin. (Ama çokta irdelemeyin tabii ki)

– İş arkadaşlarınızla konuşurken gergin gözükmeyin, ⇗özgüvenli konuşun 

Zorlamayın – sahte olarak algılanmamak için bu becerileri doğal bir şekilde kullandığınızdan emin olun.

Başkalarıyla etkileşime girerken bu ilkeleri aklınızın bir köşesinde tutmak, verimli ve eğlenceli aynı zamanda açıkça belli olmayan bir kariyer stratejisidir. İş terfi alabilmenizde yardımcı olacaktır. 

Maaşınızın aldığınız ücretin artmasını sağlayacaktır. İşinizde terfi alabilirsiniz. Kariyerinizdeki merdivenleri tırmanacaksınız. 

Bunları yapıp bu dediklerimi yapamasanız bile üzülmeyin. Çünkü muhtemelen yol boyunca bazı iyi arkadaşlar da edineceksiniz. İşinizi daha çok seveceksiniz. 

Okuduğunuz için teşekkür ederim umarım faydalı bir yazı olmuştur sizler için.
Kariyerinizdeki merdivenleri çıkmanız dileğiyle.
 

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Buraya Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.

ads