header ads

Type Here to Get Search Results !

İçe Dönükler İçin Kişisel Gelişim Rehberi

 İçe Dönükler İçin Kişisel Gelişim Rehberi




İçe Dönükler İçin Kişisel Gelişim Rehberi   İçe dönük ve içine kapanıklar ne yapmalı? İçine kapanık birisi kendini nasıl geliştirebilir? İçine kapanık olmak kötü bir şey mi? İçe dönükler için rehber. İçe dönük birisi için kişisel gelişim rehberi.

İçe dönük ve içine kapanıklar ne yapmalı? İçine kapanık birisi kendini nasıl geliştirebilir? İçine kapanık olmak kötü bir şey mi? İçe dönükler için rehber. İçe dönük birisi için kişisel gelişim rehberi.

Bu yazımızda içe dönükler ve içine kapanıklar için kişisel gelişim rehberi hazırladık!

İçine kapanıklar ve içe dönükler olarak, eksikliklerimizin keskin bir şekilde farkında olma eğilimindeyiz.

Biz kendimizin en kötü eleştirmenleriyiz ve eğer dikkatli olmazsak, çok sayıda kusur olarak algıladığımız şeyin bir sonucu olarak kolayca depresyon dönemlerine girebiliriz.


Ancak iç gözlemimizin bu olumsuz yan etkilerinden, zayıf yönlerimizi güçlü yönlere dönüştürmek için bize bir yapı sağlayan kişisel gelişim planları oluşturarak kaçınabiliriz.

Kişisel gelişim planları, bunları gerçekleştirmek için bir eylem planıyla birleştirilmiş kısa veya uzun vadeli hedeflerdir. Bu planlar ayrıca süreç boyunca kullanılacak kaynakların bir listesini ve mentörlük, hesap verebilirlik ve kendini yansıtma gibi başarı olasılığını artıran diğer bileşenleri de içerir.

Bu makalede, kişisel gelişim planı oluşturma ve kullanma adımlarını özetleyeceğiz ve başarıyı deneyimlemenize yardımcı olacak, özellikle içe dönüklere yönelik çeşitli kaynaklar sunacağız. İçine kapanıklar olarak işinize yarayacağını umuyoruz.


1.) Kişisel Analiz


Chartered Management Institute'e[1] göre, kişisel gelişim planı oluşturmanın ilk adımı kişisel analizdir.

Kişisel analizin amacı, geliştirmek istediğiniz alanları belirlemektir.

Kısa vadeli bir kalkınma planı planlıyorsanız, üzerinde çalışılacak belirli bir yönü seçmek en iyisidir. Uzun vadeli bir kalkınma planı oluşturuyorsanız, daha geniş bir hedef seçebilir ve onu her biri geliştirmeye çalışacağınız bireysel bileşenlerine ayırabilirsiniz.

Kendinizi başarısızlığa uğratmamak için makul bir hedef seçtiğinizden emin olun.

Geliştirme planları, geliştirmek istediğiniz alanlara odaklanmanıza yardımcı olmak içindir, böylece bunları gerçekleştirmek için bir dizi adım oluşturabilirsiniz. Gelişim planınızın amacı çok belirsizse, planınızın son derece uzun ve karmaşık hale geleceğini ve sonuç olarak hedeflerinize doğru ilerlemenizi doğru bir şekilde ölçemeyeceğinizi göreceksiniz.



2.) Öğrenme Kaynakları


Geliştirme planınız için bir sonuç seçtiğinize göre, bunu başarmanıza yardımcı olacak hangi kaynakların mevcut olduğunu belirlemeniz gerekir.

Dışarıdaki en iyi kaynaklardan biri, diğer insanların kaynaklarıdır.

Bir akıl hocası bulmak, sonuca ulaşmanızı sağlamanın en iyi yollarından biridir. Mentor, istediğiniz sonuca ulaştığına inandığınız tanıdığınız biri olabilir veya konuyla ilgili uzman biriyle iletişime geçerek size mentorluk yapmak isteyip istemediğini sorabilirsiniz.


Mentorunuz aynı zamanda mesuliyet ortağınız olarak da hizmet edebilir. Bir mentor, konuyla ilgili bilgeliklerini ve bilgilerini paylaşmanın ve sizi doğru yönde yönlendirmenin yanı sıra, işler zorlaştığında bile hedeflerinize doğru çalıştığınızdan ve yapmaya karar verdiğiniz şeyi yaptığınızdan emin olabilir.

Ancak, mesuliyet ortağınızın bir akıl hocası olması gerekmez. Güvenmeyi seçtiğiniz yakın bir arkadaş veya aile üyesi de sizi sorumlu tutabilir.

İçine kapanık birisi olarak, başka insanları aramak bizim için zor ve hoş olmayan bir şey olabilir. Ancak bu tür bire bir etkileşim gerektirmeyen birçok kaynak mevcuttur.

İnternette yüzlercesini bulabilirsiniz. Size bu konuda yardım edecek hem çevrimiçi ortamda hem de dışarda bir çok insan vardır. İçe kapanıklığınızı bir kenara bırakıp bunlarla iletişime geçmek iyi fikir olacaktır.


3.) Hedef Belirleme


Geliştirme planınızın istenen sonucunu ve bunu gerçekleştirmenize yardımcı olacak hangi kaynakların mevcut olduğunu belirledikten sonraki adım, spesifik ve ölçülebilir hedefler belirlemektir.

Ölçülebilir hedefler, yerine getirilmesi için belirli eylemlerin yapılmasını gerektiren hedeflerdir.

Hedefleriniz eyleme dönüştürülebilir olduğunda, bu eylemleri istenen sonuçla yapıp yapmadığınıza bağlı olarak ne kadar başarılı olduğunuzu ölçebilirsiniz.

İnsanların önünde daha iyi bir konuşmacı olmanın nihai sonucu olan kısa vadeli bir geliştirme planınız olduğunu varsayalım. Bu sonuca ulaşmak için koyabileceğiniz bazı hedeflere bakalım ve bunların ölçülebilir olup olmadığını belirleyelim.



İstenen Sonuç: Topluluk Önünde Daha İyi Bir Konuşmacı Olmak

Ayrılan Zaman: Bir ay

Hedefler:

1. Topluluk önünde konuşurken kendinize güvenin.

ÖLÇÜLEMEZ. Topluluk önünde konuşurken daha özgüvenli hale gelmek için hangi belirli işlemleri yapacaksınız? Bu hedef ölçülebilir değildir çünkü güven seviyenizdeki farkı belirlemenin somut bir yolu yoktur.


2. Topluluk önünde konuşma dersi alın ve başarıyla geçin.


ÖLÇÜLEBİLİR. Bu ölçülebilir bir hedef çünkü kendinize şunu sorabilirsiniz: Topluluk önünde konuşma dersi aldım mı almadım mı? Dersi geçtim mi geçemedim mi? Daha iyi bir kamu konuşmacısı olmak için pratik ipuçları öğrendim mi, öğrenmedim mi?

Ayrıca bakınız: 20 Püf Noktası ile Nasıl Kendinden Emin Konuşulur?

3. Topluluk önünde üç defa sesiniz titremeden konuşun

ÖLÇÜLEBİLİR. Bu ölçülebilir bir hedeftir çünkü yapabileceğiniz belirli bir eylemdir. Kendinize şunu sorarak başarınızı somut olarak belirleyebilirsiniz: Topluluk önünde üç kez sesim titremeden konuştum mu, konuşmadım mı?


4. İnsanların hoşuna gidecek bir konuşma yapın.

ÖLÇÜLEMEZ. Bu hedef ölçülebilir değildir çünkü dinleyicilerinizin konuşmadan keyif alıp almadığını objektif olarak belirleyemezsiniz. Kalabalıktan birkaç kişiye sormak bile hedefinize ulaşıp ulaşmadığınızı belirlemek için yeterli değildir.


5. Bir sonraki konuşmanıza "..." kitabından bir stratejiyi dahil edin.

ÖLÇÜLEBİLİR. Bu ölçülebilir bir hedeftir çünkü bunu gerçekleştirip gerçekleştirmediğinizi somut olarak belirleyebilirsiniz.


Geliştirme sonucunuzu elde etmeye sizi daha da yaklaştıran hedefler, yapabileceğiniz belirli eylemlerden oluşacaktır. Etkili hedeflerin, başarılı olup olmadığınızı belirlemeniz için somut bir yolu olmalıdır.

Geliştirme sonucunuzu elde etmek için yerine getirmeniz gereken hedeflerin bir listesini yaptıktan sonra, bunları gerçekleştirmek için ne kadar zamanın uygun olduğunu belirleyebilirsiniz.


Kısa vadeli bir gelişim planı için kendinize birkaç haftadan birkaç aya kadar süre verebilirsiniz. Her bir belirli hedef için kendinize zaman sınırları vermeniz de yardımcı olabilir.

Örneğin, beş hedefli kısa vadeli bir planınız varsa, her bir hedefi gerçekleştirmek için kendinize bir hafta verebilirsiniz. Genel süre sınırınız beş hafta olacaktır.



4.) Kendiniz hakkında düşünün


Kişisel gelişim planınızın son bileşeni kendinizi düşünmektir.

İlerlemenizi görmek için her gün veya her haftanın sonunda biraz zaman ayırmanız önemlidir. Kendinize sormanız gereken bazı öz-görü soruları şunları içerir:


  1. Gelişim planınızın bu noktasında nasıl hissediyorsunuz? Neden? 
  2. Hedeflerinizi gerçekleştirmeyi kolay mı yoksa zor mu buldunuz? Neden böyle olduğunu düşünüyorsun?
  3. Gelişim planınızda neyin gerçekten iyi gittiğini düşünüyorsunuz?

  4. Ne gibi aksiliklerle karşılaştınız?

  5. Bu aksiliklerin tekrar oluşmasını önlemek için yapabileceğiniz herhangi bir değişiklik var mı?

  6. Hedeflerinize ulaşmada daha başarılı olmak için yapabileceğiniz herhangi bir değişiklik var mı?

  7. Genel olarak, geliştirme sonucunuza doğru ilerleme kaydettiğinizi düşünüyor musunuz?

Düşünürken düşüncelerinizi kaydetmek için bir günlük tutmak, yolculuğunuzu belgelemenin ve oluşabilecek her türlü kalıbı not etmenin iyi bir yoludur. Yansıtma, başarılarınızı not almanızı sağlamaya yardımcı olur, ancak aynı zamanda iyileştirme için çalışabilmeniz için sizi başarısızlıklarınıza daha yakından bakmaya zorlar.

Herkesin güçlü ve zayıf yönleri vardır, ancak sonsuza kadar zayıflıklarınızla yaşamak zorunda değilsiniz. Kişisel gelişim planları, daha mutlu, kendinden emin ve başarılı bir şekilde yaşayabilmeniz için kendinizi geliştirme konusunda istekli olmanızı sağlar.


Ama unutmayın ki, içe dönüklük veya içe kapanıklık kesinlikle kötü bir şey değildir. Asla bunu kastetmiyoruz. İçe dönük olmak bir problem değildir ancak içe dönük olmanın fazlası elbette insanları hem sosyal konularda hem kişisel konularda alıkoyacaktır. 

İçe dönükler olarak ayrıca bu makalemizi de okumanızı öneririm: Sosyal Ortamlarda Nasıl Enerjik veya Sakin Olunur?

Bunu engellemek amacıyla size kişisel gelişim rehberi hazırlamak istedik. Umuyoruz hoşunuza gitmiştir.

Sorularınızı aşağıdan iletebilirsiniz.



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Lütfen Buraya Spam Yapmayın. Tüm Yorumlar Yönetici Tarafından İncelenir.

ads